Back to blog

HET ONTWERPEN BEGINT!

27 augustus 2014 - Posted in Algemeen Posted by:

Met de nodige inspiratie opzak zijn we aan de slag gegaan met het ontwerpen van nieuwe patronen. Veel schets en meetwerk met als uiteindelijke resultaat een ontwerp voor de mat van het meubel. In de volgende blog zullen wij dit proces toelichten en krijgt u een kijkje in de oorsprong van het patroon.

 Zoals in de vorige blog werd genoemd gebruiken wij kenmerken uit de Noord Nederlandse Renaissance. Meubels uit die tijd waren geïnspireerd op de architectuur van het Romeinse rijk. De rondbogen zijn dan ook terug te vinden in stoelen maar ook in de toogkasten. Geïnspireerd door de verwerking van de rondbogen in meubels gaan wij aan het werk met ons ontwerp; het toepassen van bogen in het matten.

bogen

Rondbogen toegepast in architectuur en meubels

Patroon studie
Matten kent verschillende patronen maar weinig bevatten de ronde bogen die wij willen gaan toepassen. Een voorbeeld van een patroon wat bogen bevat is de ‘rijsende zon’. Dit patroon is opgebouwd uit zes slagen en midden onderin de mat komen de stroken dichtbij elkaar samen waardoor een ‘zon’ ontstaat.

rijzende-zon

‘Rijzende zon’(zesslagspatroon)

Een patroon leren kennen en uiteindelijk maken begint bij het ontleden van elke strook. Daarbij zijn de volgende vragen belangrijk :

  • Hoe is het patroon opgebouwd?
  • Welke afstand tussen de rotan wordt er toegepast?
  • Waar kruisen de rotan stroken elkaar?

Ook kan gesteld worden dat er variabelen zijn in het maken van een nieuw patroon; aantal slagen, afstand tussen de gaten, plek van de kruising.
Deze vragen en variabelen hebben wij meegenomen in de patroon studie. Hierin hebben wij patronen ontleed opnieuw opgebouwd en uiteindelijk een eerste schets gemaakt.

Patroon 1
Het eerste patroon bestaat uit twee bogen, een naar rechts gekeerd en een naar links. Hierdoor ontstaan bogen die elkaar kruizen. Stap 1 laat de rechte rotan slag zien. Stap 2 bestaat uit 1 toegevoegde boog. En stap 3 maakt het patroon compleet. Elke boog raakt zoals je kan zien een rechte slag in een snijpunt hierdoor ontstaat een sterke zitting.

rotan-rechte-strokem

Stap 1: rechte rotan stroken, in wybertjes vorm

 

rotan_bogen

Stap 2: een strook toegevoegd die een boog vormt.

 

rotan_bogen_1

 

boogmat

Patroon 1 bestaat uit bogen die elkaar vertikaal kruisen.

 

boogmat_3.1

Patroon 1 met een variatie in dikte van de rotan

 

Patroon 2
Het tweede patroon dat wij hebben ontworpen is geïnspireerd op het zesslagspatroon de ‘rijzende zon’.

Om een nieuw patroon te creëren hebben wij gespeeld in dit ontwerp met de eerder genoemde variabelen; het verschil in afstand tussen de gaten in vergelijking met het ‘rijzende zon’ patroon. Patroon 2 bestaat uit een ontwerp met duidelijke bogen en met 6 slagen waardoor de mat waarschijnlijk sterk zal zijn.

patroon 2 basis

Stap 1: verticalen en horizontale slagen.

 

patroon 2.2

Stap 2: 2 slagen die de bogen vormen.

 

boogmat_5

Patroon 2 bestaat uit 2 bogen die elkaar horizontaal kruisen.

 

Patroon visualiseren
Na het maken van deze schetsen hebben we de patronen gevisualiseerd met papier. Dit doen we om het gevoel van de rotan te creëren. En uiteindelijk een keuze te maken tussen de twee patronen.

2nd-layer-half-circle

Patroon 1 op doorzichtig papier

 

WP_000065

Patroon 2 uitgesneden in papier

 

Om een definitieve keuze te maken tussen de twee patronen zullen we de patronen uitwerken in echt rotan. Dit maakt het beeld compleet en brengt ons een stap dichterbij ons eigen ontworpen rotan patroon. Hierover houden we jullie natuurlijk up to date in deze blog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *