Back to blog

Bezoek depot Rijksmuseum

22 juli 2014 - Posted in Algemeen Posted by:

stoelencollectie Rijksmuseum_klein Overzicht Stoelencollectie depot Rijksmuseum

In het depot van het Rijksmuseum hebben wij de collectie gematten stoelen bekeken. De collectie bevat stukken uit de Renaissance 17e eeuw tot aan de vroege Art nouveau eind 19e eeuw.

De volgende zaken vielen op:

Ten eerste. Sommige stoelen bevatten een losse zitting. Deze kan er dus apart uitgehaald worden. Dit maakt het stoelen matten een stuk gemakkelijker zeker bij reparatie.

uitneembare zitting

Ten tweede: Alle rotan stoelen waren niet geverfd op 1 stoel na. Deze stoel is van de bovenkant groen geverfd. Door gebruik en ouderdom is deze verf er vrijwel van af.

geverfde stoel

Ten derde: Verschillende aanhechtingsmethode zijn gebruikt. De mat wordt veelal in lijn met het frame bevestigd, maar kan ook haaks bevestigd worden. Deze tweede methode wordt dikwijls bij de rug toegepast.

rug aanhechting

Ten vierde: Het rotan is in het begin licht van kleur maar onder invloed van de zon verkleurd de mat naar een donkere tint. Hierdoor is eenvoudig vast te stellen welke matten nog origineel zijn en welke in de loop der tijd vervangen zijn.

Ten vijfde: Stoelen uit Batavia zijn breder dan de stoelen uit Europa. Dit komt door het klimaat van Batavia. De stoelen zijn breder zodat de warmte betere weggeleid kan worden. De stoelen zijn “luchtiger” (meer ruimte voor de brede rok).

Nog een tweetal prachtige gematten exemplaren.

bank art nouveau

Bank uit de Art nouveau, met prachtige rug details.

 

detail art nouveau bank

detail van de rug

 

burgemeesterstoel

Voorzittersstoel (burgemeestersstoel). Bevoorrechte functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *