Back to blog

Mat proeven

3 september 2014 - Posted in Algemeen Posted by:

zonnestraal

De 2 getekende boogpatronen (te zien in de vorige blog post) zijn verder uitgewerkt in proef matten. Dit hebben wij niet alleen gedaan. Dit is in samenwerking met Pernilla uitgevoerd. Deze dame hebben wij ontmoet tijdens ons bezoek aan het depot van het Rijksmuseum. En toen bleek zij ook nog eens goed te kunnen matten! We hebben aan haar ontwerptekeningen en schilderlijstjes met voorgeboorde gaatjes meegegeven. Deze methode is het makkelijkst om snel resultaat te zien.

Als eerste heeft Pernilla het reeds bekende zonnestraal patroon gemat. Dit om gevoel met boogmatten te krijgen. Daarna is zij met ons eerste boogpatroon aan de slag gegaan. De resultaten zijn hieronder te zien. Tijdens het matten kwamen verschillende problemen en inzichten naar voren. Pernilla heeft voor ons uitgezocht hoe de bochten het beste in de oksels (de kruispunten) gefixeerd kunnen worden. Daarnaast heeft zij de afstand en de hoeken van de gaatjes geoptimaliseerd.

Tijdens deze proefmatten hebben wij tevens geƫxperimenteerd met verschillende diktes rotan, om te kunnen kijken of dit een bepaald visueel effect geeft. Wij vinden het effect nog niet optimaal. Om een bepaalde rotan dikte te krijgen is gebleken dat deze dikte makkelijker te matten is door meerdere dunnen rotanstrengen naast elkaar te matten dan een dikke rotan strengel te matten en er daar dan 1 tegenaan leggen. De dunnen en de dikken rotan strengel voegen niet lekker.

cirkels

Cirkel mat proef

 

bogen_3

Bogen met dunne en dikke rotan stengels. De rotan is met nietjes vastgezet. Dit geeft aan waar idealiter de gaatjes geboord moeten worden.

 

bogen_2

Boogmat in beide richtingen. De voorgeboorde gaatjes zijn hier als leidraad gebruikt. Deze zitten niet op ideale plekken. De mat verloopt van dun naar dik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *