Matmatic op de DDW

Presentatie van Matmatic op de Dutch design Week 2015.

Na 1,5 jaar was dan eindelijk het moment om Matmatic aan het grote publiek te tonen!

IMG-20151017-WA0001

WP_20151015_15_32_42_Pro

 

 

WP_20151015_15_33_00_Pro

WP_20151022_16_18_13_Pro

Lees meer →

De stoel is Af!

Het oude ambacht van het stoelenmatten is op drie gebieden geïnnoveerd!

1: Nieuw patroon

2: Rotan gekleurd

en 3: Rotan om het frame heen gevlochten.

Deze drie componenten zijn samengevoegd in een een eigentijdse stoel.

Met dank aan Lianne Hermans voor de prachtige productfoto’s!

Matmatic_04

Matmatic_03

Matmatic_02

Matmatic_01

Lees meer →

De stoel!

Het patroon komt pas echt mooi tot uiting als daar een bijpassende stoel voor ontworpen wordt. Om het ontwerp van de stoel daadwerkelijk te realiseren is de samenwerking aangegaan met Kuperus & Gardenier. Dit zijn twee ambachtelijk timmerwerkers die o.a met Cristien Meinderstma nauw samenwerken.

stoel-ontwerp_A

10092015_stoelontwerp_4

IMG-20150826-WA0002

10092015_stoelontwerp_3

Lees meer →

Patroon getest

De vervolg stap is om het nieuwe patroon te testen op een daadwerkelijk zitting. Wat is de juiste afstand van de gaten? Wat is de juist grootte van het patroon om een sterke zitting te krijgen? Wat is de juiste afronding van het frame zodat om de hoek te kunnen gemat kan worden?

27062015_omdehoek copy

04092015_omdehoek_3

WP_20150828_15_43_15_Pro

Lees meer →

Nieuw patroon verbeterd

05_patroonstudie

Professioneel stoelenmatter Esmé Hofman heeft het nieuwe patroon uitgewerkt en verbeterd. Hierdoor snijd het rotan niet meer langs elkaar heen bij de kruispunten. De mat is hierdoor sterker geworden.

Lees meer →

Nieuw patroon getest

slag 4 slag 5 slag 6

 

In een simpel frame heb ik het eerste patroon getest dat door middel van het computerprogramma is gegenereerd. Het patroon beslaat zes slagen en vanaf de vierde slag wordt er geweven. Dit patroon bestaat uit alleen diagonalen. De horizontale en de verticale slagen zijn vervallen. Het nieuwe patroon voelt stevig aan. Nu tijd voor de professionals om het te gaan testen!

Lees meer →

Rotan mat in processing

patroonexperiment

Tijdens de matcursus hebben wij ondervonden dat het matten van een stoel een zeer tijdrovende klus is. Dit is in een creatief ontwerpproces niet wenselijk.

Een ontwerpproces begint met het maken van een schetsontwerp, Vervolgens wordt een ‘spuug’-model gemaakt om het ontwerp beter te kunnen beoordelen. Zo’n spuugmodel wordt in één uur snel in elkaar gezet, een proefmat van een nieuw patroon bleek ons daarentegen één hele dag te kosten. Hierdoor kan niet snel geschakeld worden tussen tekentafel en realiteit.

Om dit proces te versnellen heeft de Ambachtenfabriek samen met programmeur Servé…

Lees meer →

kleuren experimenten

DSC_1875

DSC_1898

DSC_1900

De eerste proef matten in kleur zijn af. Bij de blauwe mat is met de verkeerde kant boven van het rotan gemat. Dit levert geen grote problemen op. Om de vezels naar beneden te houden is de blauwe mat afgewerkt met was. Bij de grijs groene mat is de kleur wel helemaal doorgedrongen tot aan de voorkant van het rotan en heeft een mooie egale kleur opgeleverd. Daarom is deze mat met…

Lees meer →

Gekleurd rotan in de mat

De voortgang is daar! Het gekleurde rotan wordt gemat. Tot nu toe een prachtig resultaat met het mooie grijs blauwe rotan. Nu wachten op de bevindingen van de stoelenmatters renate van Biezen en Esmé Hofman.

 

mat

Lees meer →

een gekleurde rotan bundel

kleurproef

De eerste bundel rotan is gekleurd. Tijdens het warmte bad is het rotan met de blauwe kleur gaan krullen. Dit komt door het door het plotselinge temperatuur verschil. Bij de volgende proef moeten we zorgen dat de temperatuur gelijkmatig veranderd. Het rotan onthoud zijn vervormingen. Hierdoor is het lastiger om mee te matten. Idealiter wordt het rotan ongebogen gekleurd.

Lees meer →

Kleuren voor gevorderden

Het plantaardig kleuren van het rotan is de eerste stap binnen ons project. De rotan meubelen hebben altijd hun natuurlijke teint. Wij willen gaan experimenteren met kleur. In samenwerking met Leentje van Hengel, zij is specialist in het kleuren van stoffen met plantaardige kleurstoffen, zijn wij het experiment aangegaan. Op de afbeelding zijn de eerste resultaten te zien. Het rotan is gekleurd met de plantaardige kleurstoffen meekrap, indigo en wede. Om tot de grootste kleurechtheid te komen zijn de recepturen proefondervindelijk aangepast.

kleurproeven

Lees meer →

Mat proeven

zonnestraal

De 2 getekende boogpatronen (te zien in de vorige blog post) zijn verder uitgewerkt in proef matten. Dit hebben wij niet alleen gedaan. Dit is in samenwerking met Pernilla uitgevoerd. Deze dame hebben wij ontmoet tijdens ons bezoek aan het depot van het Rijksmuseum. En toen bleek zij ook nog eens goed te kunnen matten! We hebben aan haar ontwerptekeningen en schilderlijstjes met voorgeboorde gaatjes meegegeven. Deze methode is het makkelijkst om snel resultaat te zien.

Als eerste heeft Pernilla het reeds bekende zonnestraal patroon gemat. Dit om gevoel met boogmatten te…

Lees meer →

HET ONTWERPEN BEGINT!

Met de nodige inspiratie opzak zijn we aan de slag gegaan met het ontwerpen van nieuwe patronen. Veel schets en meetwerk met als uiteindelijke resultaat een ontwerp voor de mat van het meubel. In de volgende blog zullen wij dit proces toelichten en krijgt u een kijkje in de oorsprong van het patroon.

 Zoals in de vorige blog werd genoemd gebruiken wij kenmerken uit de Noord Nederlandse Renaissance. Meubels uit die tijd waren geïnspireerd op de architectuur van het Romeinse rijk. De rondbogen zijn dan ook terug te vinden in stoelen maar ook in de toogkasten. Geïnspireerd door de verwerking…

Lees meer →

Inspiratie

Hoe nu verder? In wezen kan in de mat elk patroon worden verwerkt. In welke stijl moet de stoel worden ontworpen? Dit zijn voor ons serieuze vragen. Het ontwerp moet gebonden zijn aan eisen en wensen. De volgende oplossing dient zich aan.

De Nederlandse meubelhistorie is op te delen in verschillende periodes: beginnende bij de Renaissance tot aan het huidige modernisme. Elke stijl heeft zijn eigen uitgesproken kenmerken. De stijlkenmerken per periode gaan wij verwerken in de meubelen en met name in de mat.
Dit leidt tot een serie meubelen waarin elke meubel zich in stijl onderscheidt, omdat het gebaseerd is op…

Lees meer →